Jonas G på SVT

Kollade nyss på Jonas Gardells program på SVT1. Jag brukar ju oftast hålla koll på de religiösa programmen med undantag söndagar i kyrkan, för där är de hyfsad dålig med inre kritik.

Jonas däremot. Tredje programmet nu som han kastat lite skit på kyrkoväggarna. Som teologiskt utbildad och troende så tillhör han klart en väldigt unik samling människor det inte finns många av på denna jord.

Han börjar och slutar hela sin argumentation med att det första Bibeln tar upp är judarnas frigörelse från slaveriet i Egypten. Frigörelse är bland det viktigaste Bibeln lär ut. Sen babblar han på att just det där med judarnas uttåg ur Egypten bara är ett allmänt exempel, och inte ens behöver vara något som verkligen skedde. Gardell är lärd nog att veta det inte finns någon fakta som talar för en sådan utvandring alls har skett rum. Heder till honom som hittills håller sig väldigt historiskt korrekt och kritisk till udda källor.

Vad jag själv inte förstår är hur han hoppar över allt. När jag läser Mose-böckerna och uttåget så minns jag hur Gud straffar Egyptens hela befolkning pga deras styrande diktator, och att Gud dödar varje förstfödda i hela landet, dvs en massa oskyldiga. Hur fan kan man ignorera såna texter som Gardell gör?
Vi går vidare. Judarna tar sig vidare ut i öknen och påväg mot sitt förlorade land. Gud ser till att de irrar runt i 40 år. Moses får inte se målet. Innan Moses själv dör så har vi avsnitt där Gud blir riktigt förbannad på sitt utvalda folk, det är jävligt många som dör för hans hand istället pga slaveri. Moses bad till och med Gud att lugna ner sig och inte dela ut så hårda straff… Tolka tolka tolka detta snälla. Det folk Gud utsett till sitt är knappt bättre är resten av jordens befolkning, trots befallningar och närkontakt som inget annat folk någonsin haft så är Gud varken övertygande nog eller pedagogisk för att övertala sitt folk.

Alltså vad fan är det för djävla Gud? Han är så handikappad, mordisk och självbelåten att man det måste ju bara vara Djävulen själv? Han lockar folk med belöningar men sen ser till att de snabbt dör, oftast innan de har fått det han lovat. Fast de fick ju sitt förlorade land tillslut, efter att de rensat bort annat folk som redan bodde där. Massaker, det kan jag lova. Gud hade varit ännu mindre övertygande åt folket där, så de förtjänade att dö, enligt honom då. Syndare, syndare syndare. Guds syndare fick det bara lite bättre. Innan de förlorade allt, för vi vet ju att judarna sen tvingades från sitt land igen och irra runt. Nu är de tillbaks igen, men Gud kanske låter straffa dem igen. Han verkar ju straffa allt och alla, eftersom alla är syndare.

Jonas Gardell tycker dock Bibeln förespråkar frihet över allt annat. De flesta kristna, både dagens och gårdagens, teologer och mindre Bibelkunniga, har dock verkat missa allt detta under de 1700 åren Bibeln funnits som kanon. Bögar och lesbiska känner fortfarande än idag av det förtryck Bibeln alltid har förespråkat. Kärleksbudskapet Gardell har hittat genom att göra riktigt stora grodhopp mellan Bibelns många sidor för att hitta få få budskap här och där som verkar ha god moraliskt innehåll även med dagens moderna mått, det är en bedrift det måste jag säga. Ett mirakel till och med. Problemet är ju att jag säkerligen kan plocka fram vilken bok som helst ur min bokhylla, säkert min Världshistoriska Atlas till och med och lyckas med samma bedrift om jag får samma tid som Jonas Gardell ha fått med att studera Bibeln. För får man över-och undertolka hur mycket man vill, ja då är få saker omöjliga.

Annonser

Om Wilfer88

Lång o smal o glad
Det här inlägget postades i Underhållning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jonas G på SVT

  1. David skriver:

    "The God of the Old Testament is arguably the most unpleasant character in all fiction: jealous and proud of it; a petty, unjust, unforgiving control-freak; a vindictive, bloodthirsty ethnic cleanser; a misogynistic, homophobic, racist, infanticidal, genocidal, filicidal, pestilential, megalomaniacal, sadomasochistic, capriciously malevolent bully.” – Richard Dawkins, The God DelusionOh, just det, i NT så är han även sin egen far, trots att han är faderlös.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s