Republikan

Läste på Aftonbladet
att skriveriet om mynt-ändringar fortsätter. Inte bara femti-öringars
död (som redan sker nu), utan det är 20-kr myntet, 200-lappen osv. Nu
har också Republikanska föreningen föreslagit bort med kungen från våra
mynt.

Själv så känner jag knappt igen honom på myntet, glömmer alltid bort om han var Carl den fjärde, trettioförsta eller sjuttioandra. Jag chansar oftast mellan tio och tjugo. För mig är det klart att han inte representerar Sverige. Vi har en flagga folk känner igen och det är premiärministern och utrikesministern som inte bara träffar viktigt folk, utan också gör de viktiga besluten. Kungen, han får inte göra något viktigt beslut. Inte konstigt eftersom han kan vara hur okvalificerad som helst, enda han behövde göra var att födas. Han tvingades dit han är idag och även om han gillar sin roll, så är det fullständigt ovärdigt och odemokratiskt för ett land som Sverige. Kungar har krigat och ställt till med elände, det är politiker som sett till de sociala förändringarna senaste hundra åren. Förut när kungen faktiskt hade makt, då brydde de sig mest om sin egen makt och landets gränser. Patetiskt i jämförelse med dagens Sverige. Ingen svensk kung ses som något gott i resten av världens ögon.
Jag har läst svensk historia. En kung, eller var det prins? som kämpade för mer humana fängelser/straff. Med det som undantag så fann jag ingen kung som stod för mer moraliska svenska förhållanden.

Så det är väl rätt självklart att om vi kan få rösta om vi ska behålla vår monarki eller förvandla oss till en färsk och modern republik, då har jag bara ett sunt svar som står för medmänsklighet och demokrati. Sverige kan representeras på bättre sätt än idag. Kungar behövs inte i vår moderna värld.

Annonser

Om Wilfer88

Lång o smal o glad
Det här inlägget postades i Nyheter och politik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Republikan

  1. David skriver:

    Goddam republican!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s