Ett litet mörkare hörn av youtube

Jag tror många har upplevt det. Man har klickat sig fram till något och ser plötsligt att folk diskuterar förvånande saker. Inte glada eller positiva saker, inte nya viktiga lärdomar, utan man har råkat hitta förvånande mörka saker.

Precis som de flesta andra, så första reaktionen är att fly undan det hela. Man tror inte på lögner, så man bryr sig inte om folk som pratar om sånt. Lika som att lyssna på knäppa konspirationsteorier. Sånt är kanske underhållande en stund, tills man finner att någon tar det hela väldigt allvarligt.

Stefan Molyneux har en pratshow där han tar hjälp av youtube för att sprida sina idéer. Kortfattat en liberal i den mening att han hatar alla statliga eller överstatliga organisationer. Allt som blir för stort samlar på sig makt och blir korrupt, därav är allt av större storlek genuint alltid av ondo. Sak samma om det handlar om frihet, utbildning eller fattigdomsbekämpning, stora strukturer är onda enligt Stefan.

Detta låter ändå ganska oskyldigt. Han har rätt till sina egna åsikter, han har ibland rimliga poänger som han pekar ut. Jag kan hålla med om saker han säger,  jag kan tro på fakta som han ibland plockar fram. En sak är dock att jag tror på tusentals andra olika fakta också som man måste tänka på för att sätta saker i rätt sammanhang. Med det i åtanke finner jag Stefan som en hemskt oärlig och missledande individ som pratar om en extremt färgad världsbild helt baserad på otillräcklig information.

Men vad är skrämmande med det hela? Gruppen följare han har. Alla som lyssnar på hans timlånga monologer o halvfärdiga ”intervjuer” av intellektuellt underlägsna motdebattörer får alla en och samma bild om vad Stefan verkligen pratar om. Stefan Molyneux hatar islam från grunden och hatar hela västvärlden som idag styrs av kvinnor. Med hjälp av indoktrinering har hela västvärlden accepterat marxistiska idéer som förstör all frihet och korrumperat alla stater.

Med den tydliga retoriken och med en lång vana som debattör så sprider han hat och fruktan bland sina följare så som en sann ledare. Hyllningarna av honom i kommentatorsfältet följs endast av islam-och kvinno-hat. Det görs inga indikationer att islam kan framkalla något som kallas gott eller att det existerar kvinnor som gör bra saker. Det görs tydligt att männen är offren för världens alla problem.

Stefans har en tydlig plattform för sin spridning av hat och fruktan. Den massiva våg av diskriminerande texter mot alla icke-manliga grupper av samhället har självklart sina högsta toppar, eller lägsta bottnar ska väl sägas. Våld uppmuntras, oftast i form av mord och dödandet av andra individer. Sånt får ”likes” i Stefans kommentator-fält. Man tror detta är det värsta hittills, men nej. Idéer från andra världskriget bör aktualiseras sägs det. Stora ugnar bör byggas. Ett system för massutrotning bör sättas på plats men politiker idag är för feg för sånt enligt en del av Stefans följare.

Stefan har givetvis undvikit all form av reaktion på vad som sägs i hans kommentatorsfält och han har ju hållit på i åratal, även om dagens immigrations-problem är en relativ ny fokus i hans dagordning. Men han förblir såklart lojal till sina följare så det vore opassande att kritisera eller begränsa deras engagemang när Stefan är till 100% beroende av sina betalande följare som ser till att han fortsätter i den riktning de önskar. Idag snuddar hans kanal på 400.000 följare. Youtube har regler emot dåligt uppförande och diskriminering. Men när jag upptäckte Stefans kanal för bara någon vecka sen fanns inga hinder uppsatta för vad hans följare kan uttrycka för idéer.

Förutom att själv gå igenom timtal av hans videoklipp och i timmar läsa vad hans följare diskuterar, självklart med en ständigt ökande dåligt känsla i magen för vad som försiggår, så gör jag även det få skulle rekommendera mig att göra. Jag sitter i skriver motargument till följarna. Flera dussin kommentarer som andra skrivit har jag rapporterat till ansvariga på youtube, en del av kommentarerna är direkt riktade mot mig. Förnedring och dödshot har jag fått utstått. Turligt nog, var det väntat och jag var stålsatt. Vi lever i en värld med hårdare debattklimat och de värsta av motståndarna till mänskliga värderingar tror det är fritt fram. Det är det inte. Frihet, trygghet, valmöjlighet och ett gott hjärta är inget jag tar för givet.

Annonser

Om Wilfer88

Lång o smal o glad
Det här inlägget postades i Datorer och Internet, Nyheter och politik, Organisationer, Religion. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s