One Master and one apprentice

Fick lust att återgå till en del av mystiken man kan finna i Star Wars. The dark side of the force, dom ondaste skurkarna som befolkar filmerna. Det finns stora monster, gangstrar och prisjägare, soldater och generaler. Sen finns det dom som klär sig i svart. Mer än bara ond, mer än bara farlig. Jedi riddarnas ärkefiende. Sith. De är två Sith Lords, två Dark Lords of the Sith, två som föredrar att ha Darth i sitt namn. Vader, Maul, Tyranus, Sidious.

Yoda sade i Episod 1: ”Always two there are, no more, no less, a master and an apprentice”

Det är vad Jedi Ordern hört ryktensvägen om sina fiender. De flesta är övertygad om att Sitherna är krossad sen 1000 år tillbaks. Tidigare var Sitherna många, hundratals, även tusentals. Sen kom det en sith vid namn Darth Bane. Han blev övertygad om något annat.

One Master and one apprentice; one to embody the power, the other to crave it.”

Till slut hamnade den informationen hos deras fiende. Men rykten kommer man inte långt med, det kändes inte ens säkert när Qui-Gon Jinn mötte en svartklädd man med ljussabel och farliga förmågor. En jedi mästare som fick fly för att överleva. Tills han mötte samma hot igen.

När Jedi Ordern var säkra på vilka deras fiender verkligen var, då var det för sent. De förlorade kriget, demokratin överlevde inte och Jedi riddarna blev näst intill helt utrotade. Detta medan deras fiender hade begränsat sig själva till två individer. Evolutionen hade fått haft sin gång med Sith Lorderna i 1000 år, med en särskild struktur.De blev smartare, starkare och mäktigare för varje generation. Kunskap samlades, träning förfinades och planerna deras sköttes i största tystnad.

Varje lärling överträffade till slut sin mästare, tog dennes plats och skaffade sig en egen lärling. Så höll det på, ända från Darth Bane till Darth Sidious. Ingen blev mäktigare än Sidious, inte ens hans lärling. Där bröts Rule of Two.

bane

De onda i Star Wars har alltid fascinerat mig och fortsätter göra det. Jag har slukat det mesta kring dessa Sith Lords. Aldrig känns det lika härligt som utforskandet av Darth Bane som startade det hela. Från en gruvarbetare, till soldat, till lärling på en Sith akademin, till att överträffa sina lärare, bli den största av alla sither, och sen avsluta sin existens genom att hans lärling besegrar honom i en kamp till döds för att visa vem som var starkast. Hans egna plan fick fortgå, arvet fördes vidare och varje individ därefter blev bara starkare och starkare.

För Darth Bane handlade det om att uppnå sin fulla potential. Det var hans egna kamp för överlevnad som hade fört han dit han var, ambitionen var att pressa sig själv så långt det går. Den mörka sidan är verktyget för den ambitiösa. Jedi riddarna är bara hotet mot de som önskar sig att pressa gränserna. Därav hatet. De står i vägen, de representerar motsatsen, det osjälviska. En Sith Lord tror på individen och de följer en kod.

Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.

 

Fred, stillsamhet, lugn,  det är en lögn, det finns bara passion. Det handlar om att allt handlar om våra drivkrafter som tar oss framåt, våra känslor, önska, drömmar. Genom drivkraften får man styrka, genom styrkan så får man färdigheter, makt, makt nog att gå segrande ur sina utmaningar. Genom segrarna så ökar ens möjligheter, kedjor bryts och man blir fri.

Kraften från en Sith Lord kommer inifrån, ens känslor och egna drivkrafter, det är källan till deras styrka och grunden för deras framgång.

Liten fan-film med Bane. Not the first, not the last.

I Star Wars, med canon-ändring och allt så i dagsläget finns bara en officiell källa där han närvarar och det är i den animerade serien the clone wars. Inte alls någon fin representation av honom enligt mig.

 

Men eftersom det händer så mycket med Star Wars idag, så är det bara att hålla tummarna att Sith Lorderna kommer utökas och gärna då helst även Darth Bane, som är en stor fan-favorit bland de som läser Star Wars-böcker.

Annonser

Om Wilfer88

Lång o smal o glad
Det här inlägget postades i Star Wars. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s